Pagina's

maandag 12 mei 2014

Kippensoep

Personen: 8 

Ingrediënten
- Kip: 1 hele kip
- Verse Rozemarijn: 3 takjes
- Verse Salie: 3-4 blaadjes
- Verse tijm: 3- 4 takjes
- Peterselie: voor garnering
- Saffraan: 0,3 gram
- Citroengras: 1 stengel
- Rode peper: 1 grote
- Bouillon blokje: 2 voor kippensoep  (knorr minder zout)
- Zout: na smaak
- Peper: na smaak
- Laurier: 3 blaadjes
- Gember: 3-4 cm fijngehakt
- Knoflook: 5 teentjes fijngehakt
- Winterpeen: 1,5 wortel in halve maantjes gesneden
- Selderij: 3 grote of 4 kleien stengels in stukjes gesneden
- Ui: 2 grote uien in halve maantjes gesneden
- eieren: 4 middelmaat

Keuken spullen
- Soep pan
- Wokpan
- Snijplaat
- Soeplepel
- Mes

Methode

Kip
Pak je grote soep pan leg de hele kip er in en giet er koud water in tot de kip onderstaat.
laat het koken en daarna nog enkele 15 min doorkoken. Nadat de 15 min over zijn giet je de water af en doe er weer koud water in (hoeveelheid soep je wilt). Brengt het weer aan de kook met wat peper,zout en 3 laurier bladeren en laat het daarna ligtjes doorkoken tot de kip gaar is. ( het vlees valt dan van de botten bijna af.) Dan haal je de kip er uit. 

Groeten
Tijdens het garen van de kip kan je alvast de groenten snijden ( winterpeen, knoflook(fijn gesneden), selderij en ui). Pak een grote wok pan, doe er wat olijfolie in en bak eerst even kort de knoflook aan. Gooi erna de groenten erin en bak ze allemaal tot de gaarheid die jij lekker vind. Na het bakken leg je het opzij. 

Het bouillon; na het garen van de kip
Je hebt nu een lekkere kippenbouillon, maar het ligt er geheel aan welke soort kip je hebt of het wel genoeg smaak afgeeft. Doe er dan 2 kippenbouillon blokjes erbij. Voeg er ook 1 hele rode peper, 1stengel citroengras, gember, knoflook, saffraan, rozemarijn 3 takjes, salie 3-4 blaadjes en tijm 3- 4 takjes in het bouillon bij. Laat het ongeveer 1 uur zachtjes doorkoken. 
PROEF hoe de smaak van het bouillon is en voeg na smaak nog wat zout/peper en/of een bouillon blokje toe en laat na het toevoegen nog even 15 min zachtjes doorkoken.

Kip
Tijdens het garen van soep kan je alvast de kip ontdoen van alle botten en de kip in eetbare stukjes snijden. 

Bouillon
Als de smaak naar wens is haal je alle kruiden er uit en voeg je de groenten met alle sappen toe met de kip die je hebt gesneden. Laat de soep dan nog ongeveer 15-20 op klein vuur staan zodat alle smaken er in kunnen trekken. 

Ondertussen klop je de 4 eieren in een kommetje.
Als de 15-20 min om zijn roer je met een houten lepen met 1 hand de soep en met de andere hand schenk je langzaam de ei mengsel in de soep. Zo ontstaan er sliertjes ei, zoals vermicelli. 

PS: Peterselie, voor garnering






Geen opmerkingen:

Een reactie posten