Personen: 4-5 personen.
Ingrediënten voor de gehaktballetjes
- Gehakt: 500 gram
- Ui: 1/2 gesnipperd
- Knoflook: 3 tenen geperst
- Ei: 1
- Rode peper: 1 fijn gesneden
- Tijm: 3-4 takjes fijngesneden
- Griesmeel: op het oog voor het droger te maken
- Kaneel: 1 theelepel
- Zout/ peper: na smaak
- Feta: 250 gram gekruimeld
- Harissa: 1 theelepel
- Olijfolie: Voor het bakken
Ingrediënten voor de saus
- Ui: 2 grote gesnipperd
- Knoflook: 3 tenen geperst
- Tomatenblokjes: 2 blikken
- Gerookte paprika poeder: 1 theelepel
- Komijn: 1/2 theelepel
- Verse tijm: 1 theelepel fijngehakt
- Tomaten puree: 1 Theelepel
- Harissa: 1 Theelepel
- Kaneel: 1 Theelepel
- Zout
- Peper
- Suiker voor als het te zuur is
- Water: half blikje ( van de tomatenblokjes )
-Olijfolie: voor het bakken
Ingrediënten voor de couscous
- Couscous: 1 pakje
- Water: hoeveelheid wat op het pakje staat
- Couscous kruiden van de toko of als ze dat niet hebben kan je een mengsel maken van kaneel, komijn, gerookte paprika poeder, paprika poeder.
- Dadels: 10
- Extra virgin olive oil: na smaak
- Koriander: 10 stengels
- rundebouilonblokje: 1
Keuken spullen
- Wok pan
- Snijplaat
- Mes
- Mengkom
- Oven
- Ovenschaal
Methode
Ingrediënten voor de gehaktballetjes
- Gehakt: 500 gram
- Ui: 1/2 gesnipperd
- Knoflook: 3 tenen geperst
- Ei: 1
- Rode peper: 1 fijn gesneden
- Tijm: 3-4 takjes fijngesneden
- Griesmeel: op het oog voor het droger te maken
- Kaneel: 1 theelepel
- Zout/ peper: na smaak
- Feta: 250 gram gekruimeld
- Harissa: 1 theelepel
- Olijfolie: Voor het bakken
Ingrediënten voor de saus
- Ui: 2 grote gesnipperd
- Knoflook: 3 tenen geperst
- Tomatenblokjes: 2 blikken
- Gerookte paprika poeder: 1 theelepel
- Komijn: 1/2 theelepel
- Verse tijm: 1 theelepel fijngehakt
- Tomaten puree: 1 Theelepel
- Harissa: 1 Theelepel
- Kaneel: 1 Theelepel
- Zout
- Peper
- Suiker voor als het te zuur is
- Water: half blikje ( van de tomatenblokjes )
-Olijfolie: voor het bakken
Ingrediënten voor de couscous
- Couscous: 1 pakje
- Water: hoeveelheid wat op het pakje staat
- Couscous kruiden van de toko of als ze dat niet hebben kan je een mengsel maken van kaneel, komijn, gerookte paprika poeder, paprika poeder.
- Dadels: 10
- Extra virgin olive oil: na smaak
- Koriander: 10 stengels
- rundebouilonblokje: 1
Keuken spullen
- Wok pan
- Snijplaat
- Mes
- Mengkom
- Oven
- Ovenschaal
Methode
Zet de oven aan op 220 graden.
Gehaktballetjes
Doe het gehakt in een grote mengkom en voeg alle ingrediënten samen in 1 kom en meng het met de hand. Als het te nat is voeg er gewoon wat meer griesmeel bij en als het te droog is nog 1 ei.
Na dat alles mooi is gemengd maak je er balletje van in de grooten van een pingpong bal.
Bak de balletjes voor de helft in olijfolie in de wok pan. Leg ze erna in de ovenschaal. Als je klaar bent gooi niet de vocht/olie weg.
Saus
Verhit de wok pan waarin de gehaktballetjes zijn gebakken weer, voeg er olijfolie bij als het nodig is. Bak de knoflook en de ui in de pan gaar en voeg dan de 2 blikken tomatenblokjes toe in de pan. Met een halve blik water. Voeg de Harissa en tomatenpuree erbij.
Voeg alle andere kruiden toe, als het na smaak niet goed is voeg je van een kruid die je niet goed proef iets meer van bij. Laat de saus even 5 min pruttelen.
Giet de saus erna bij de gehaktballetjes en zet het in de oven voor 20 min ongeveer.
Couscous
Kook het water in een steel pannetje, als het water kookt voeg je er een runderbouillon blokje bij. Als het bouillon blokje gesmolten is voeg je de couscous erbij en haal je het van het vuur af. Roer het om en doe er een deksel op en laat het staan.
Ondertussen snij je de dadels in viere en snij je de Koriander in grofe stukken.
Als het water weg is bij de couscous dan maak je de couscous los met een vork. Voeg de dadels, kruiden, olijfolie en koriander bij en roer het tot alles gemengd is.
Gehaktballetjes
Ondertussen zijn de 20 min misschien om of nog niet, controleer of ze gaar zijn. Zo ja, haal de ovenschaal uit de oven.
Servering
Leg de couscous op een diepbord doe er nog war extra olijfolie erover heen, leg de gehaktballetjes met saus op de couscous en serveer het met wat extra koriander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten